Potpisani ugovori o dodjeli podsticaja privrednicima

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević potpisao je danas u Doboju ugovore sa 29 privrednih subjekata iz ove regije koji su dobili podsticajna sredstva za direktna ulaganja, u okviru linije za uvođenje novih tehnologija u oblasti prerađivačke industrije.

Nakon potpisivanja sporazuma, Petričević je rekao da je riječ o privrednim subjektima sa rang-liste od njih 207, te da je za njih obezbijeđeno sedam miliona KM.

On je poručio privrednicima da će ovaj javni poziv za sljedeću godinu biti raspisan u februaru, odnosno prvom kvartalu, sa znatno većim iznosom podsticaja i da treba u tom pravcu da planiraju buduće investicije.

Petričević je najavio da će ovu aktivnost već u ponedjeljak realizovati za regiju Istočno Sarajevo i Hercegovinu.

Direktor teslićkog preduzeća za proizvodnju namještaja “Elgrad” Đorđe Gajić naveo je da će 45.000 KM podsticaja iskoristiti za nabavku linije za proizvodnju šperploče koja košta 500.000 KM kako bi na evropsko tržište plasirali finalni proizvod umjesto poluproizvoda, a i zaposlili nove radnike uz postojećih 270.

Ugovor o dodjeli podsticaja danas je potpisao i vlasnik preduzeća “Metalac” iz Dervente Slobodan Golub, koji je rekao da je ova izvozno orijentisana firma kupila mašinu CNC za probijanje sa laserom, kao i da se već pripremaju za drugu investiciju s obzirom na to da proširuju proizvodne kapacitete

“Pored svih problema, ove godine ćemo u zemlje EU izvesti preko 3.200 tona gotovih proizvoda”, izjavio je Golub.

Predstavnik dobojskog preduzeća za proizvodnju kartonske ambalaže i svijetlećih reklama “Eko-vit” Vladimir Despotović rekao je da će podsticajnim sredstvima pokriti 20 odsto troškova za mašinu CNC koju su već nabavili.

Capital.ba

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *